torsdag 16 oktober 2008

sanningens ord i sångform .

Svenska Akademien tillsammans med Promoe. Två utav Sveriges bästa, i samma låt, En Varning. Tre gånger på rad har den fått vibrera ut från mina högtalare. Högre för varje gång. Skulle ha sovit redan, egentligen och enligt planen. Men tankarna är på spinningpass. Och jo, jag vet, det är en lång text men den är läsvärd. Och låten är något som dina trumhinnor helt klart bör presenteras för. Ögonblickligen.

"Sänder ut en varning till dom. Dom suger vårt blod, maler liv i sina kvarnar. Ställ dig upp, säg jag har fått nog och du ska se hur de klarnar. Fått nog av ofog. Jag sa, vi klargör och varnar, klargör och varnar, fått nog. Jag sa, vi och klargör och varnar, förklarar de för barnen. För jag hör ekot av gläns över sjö och strand. Men håll med om de känns mer som död å stank. För vänsterhanden vet inte vad som händer med högerhand. Men jag spår att vi ska dö av vad vi föder fram. För allt som finns kvar av våran änglamark är några inavlade djur i en inhägnad park. Så fäll upp paraplyet, alla vet att det regnar salt å svavelsyra. Råd är dyra, snart så rämnar allt.

Vi utfärdar en varning! Se vad vi gjort med vår värld. Vi ska få vår betalning för våra sjuka begär! Vi utfärdar en varning! Se vad vi gjort med vår värld. Vi ska få vår betalning, andas i en kvävd atmosfär!

Naturen har visst förlorat, vi har sålt våran värld och vunnit. Experter hävdar kunnigt att alla orosmoln försvunnit. Men man skördar vad man sår. Ingen vördnad utan mål. Vi som skändade, mördade, får se vår sista bördiga vår. Vi ska köpa de, slita, slänga, urgröpa de, smita, kränga, döda de, svika, skända. Vi förnekar de vida kända, vi kan vrida och vända varenda känt argument. Men vi måste väl ha känt att det luktade bränt? Se sicken underbar värld människan var beskärd. Den var allt hon var värd, den börjar bli tärd. Hon har gått fram med svärd, kallat sig lärd bara för flärd, sicken eldhärd. Säger sanna mina ord och hör denna varning. Se på vår jord! Det behövs ingen förklaring. Regelrätt mord, ta de som en varning. För handlingsförlamning en uppmaning från en galning!

Vi utfärdar en varning! Se vad vi gjort med vår värld. Vi ska få vår betalning för våra sjuka begär! Vi utfärdar en varning! Se vad vi gjort med vår värld. Vi ska få vår betalning, andas i en kvävd atmosfär.

Polerna smälter, havsnivån den stiger, jorden går under. Men vi blundar och tiger om regelrätt mord på varann och på oss själva. Måste vårda gåvan, vi har ingen rätt att sälja. Alldeles för länge så har rikedom vart tära. Men alla blir fattiga, när domedagen är nära lär vi få vårt beskärda. Var väl aldrig särskilt lärda, skändade gåvan och vi får vad vi är värda. Dom skriver avtal om naturkatastrofer som klingar tomt. Dom vattnar ur allt man står för. Hyckel från Bryssel-protokoll. Vackra-strofer, för styr gör ändå marknadens filosofer, och de kan väl inte vara lönsamt? Ansvar, har vi det gemensamt? Pretentiöst och bara pinsamt, även om det må vara fint sagt. Men för naivt å hopplöst, ute, omsprunget av dom som tar besluten. Men slutet är nära så vi tjuter ut en varning! Se vad vi gjort med vår värld. Vi ska få vår betalning för våra sjuka begär! Vi utfärdar en varning! Se vad vi gjort med vår värld. Vi ska få vår betalning, andas i en kvävd atmosfär."

Inga kommentarer: